Skip to main content

Jacob és Zerka Moreno

A pszichodráma megalkotója, Jacob Levy Moreno (1889-1974) a Bécsi Egyetemen végezte orvosi tanulmányait. Eközben Bécs játszóterein elhagyatott gyerekekkel kezdett foglalkozni, s valós történeteket játszott le velük.

Érdekes magyar vonatkozás, hogy alkalmanként egyetemi társa, barátja Pető András is jelen volt, aki később hazatérve a konduktív nevelés rendszerét dolgozta ki. Az ifjú Moreno a dramatikus játékok jótékony, terápiás hatását figyelte meg, ekkor került érdeklődése középpontjába az egészség és az emberi emocionális kapcsolatok összefüggése, amelynek végül is egész életét szentelte. Diplomája megszerzése után egy fogolytáborban, majd Bad Vöslau községben családorvosként dolgozott. 1922-ben, Bécsben megalapította a Rögtönzések Színházát (Stegreiftheater), amellyel a spontaneitást, a kreativitást és az akciót állította a középpontba.

1925-ben New Yorkba ment, ahol pszichiáterként továbbfejlesztette a pszichodrámát, s összekapcsolta azt a szintén általa kidolgozott szociometriával, a csoport emocionális mélystruktúrájának megragadására alkalmas módszerrel. A kettő kölcsönhatásban történő diagnosztikus és terápiás alkalmazását tekintette csoportpszichoterápiának, - e nevet is ô adta 1932-ben, széleskörű bevezetését javasolva.

1936-ban Beaconban, a New York városától mintegy negyven kilométerre fekvő, csendes községben Moreno megalapította pszichiátriai magánszanatóriumát, egy fiúiskola átépítésével (Beacon Hill Sanatorium). A volt tornatermet alakíttatta át színházzá, amelyben speciális, saját tervezésű pszichodráma színpadot építtetett. Itt főképp pszichotikus páciensek pszichodráma terápiájával foglalkozott. Ugyanakkor elméleti munkát végzett, s igen aktívan publikált, több folyóiratot is útjára indított ("Sociometry", később "Sociatry", "Group Psychotherapy", "Group Psychotherapy and Psychodrama").

Zerka Toeman, Moreno későbbi felesége, beteg testvére kezelése nyomán került kapcsolatba a beaconi szanatóriummal. Aktívan részt vett testvére pszichodráma kezelési folyamatában, legtöbbször "segéd-én"-ként (auxiliary). Moreno szerint később Zerka lett a legtehetségesebb auxiliary a szanatóriumban, mások kezelése során is. Közös munkájuk 1949-tôl házasságban folytatódott, s Zerka (saját értelmezése szerint) Moreno életében is a segéd-én szerepét vállalta: intézte levelezését, előkészítette publikációit, segítette nemzetközi kapcsolattartását, szervezte a pszichodráma életet.

A pszichodráma mai formája itt, Beaconben alakult ki a terápiás gyakorlat és a folyamatosan fejlődő elmélet alapján. Ugyanakkor a szanatórium keretében beindult a pszichodráma képzés is, s a világ távoli pontjairól is érkeztek -hónapokra vagy évekre- szakemberek, hogy Morenotól tanulhassanak. Ezzel Beacon fogalommá, a minőségi pszichodráma védjegyévé vált.

A negyvenes és ötvenes években a pszichodráma alkalmazási területe kiszélesedett, volumene jelentősen növekedett. A pszichiátria és pszichoterápia mellett fontos területté vált a pedagógia, szociológia, és a pszichológia más ágai is. 1942-ben Moreno megalapította az "American Society of Group Psychotherapy and Psychodrama"-t (ASGPP), majd 1954-ben európai kollegáival együtt a csoportpszichoterápia máig egyetlen jelentős nemzetközi szervezetét, az "International Association of Group Psychotherapy"-t (IAGP). Moreno fontosnak tartotta, hogy a pszichodráma ne váljon ki a csoportpszichoterápiából, sem tudományos szempontból, sem szervezetileg. Ennek a törekvésnek megfelelően az IAGP minden csoportpszichoterápiás irányzat otthona lett.
A hetvenes évek közepén a kiképzettek nagy száma következtében megalakult a pszichodráma két szakmai-szakmaszervezői szerve, az "American Board of Examiners in Psychodrama, Sociometry, and Group Psychotherapy", valamint a "Federation of Trainers and Training Programs in Psychodrama", amelyek egységes amerikai standardokat dolgoztak ki, s ma is fejlesztik a curriculumokat, gondozzák a kiképzést elnyertek névsorát. Az amerikai minősítési rendszer ma is két szintet különböztet meg: a terapeutai/vezetői szintet és a kiképzőit. A kreditrendszerben történő pszichodráma képzés minimális óraszáma 780. A kiképzővé válásnak szigorú kritériumai vannak, ezt az is mutatja, hogy az USA teljes területén csak összesen 14o szakember vált kiképzővé (1990-es évek).

Az IAGP időközben valóban világméretű szakmai szervezetté vált, amely minden harmadik évben rendez világkongresszust, ezernél több szakember részvételével. (pl. 1989 Amsterdam, 1992 Montreal, 1995 Buenos Aires). A főképp csoportanalitikusokat és pszichodramatikusokat tömörítő társaságon belül 1993-ban megalakult a Nemzetközi Pszichodráma Szekció is, amely új lehetőségeket kínál a dráma nemzetközi színpadán.

Beacon és a Moreno Színház

A mester 1974-ben bekövetkezett halála után Zerka Moreno vezetésével folytatódott a munka, fôképp a pszichodráma és szociometria tréning programok vezetése, a beaconi Moreno Intézet keretében. 1984-ben azonban Zerka Moreno eladta a birtokot, rajta a klinika épületével, amelyet később le is bontottak. Csak a terület egyik sarkában fekvő eredeti lakóházuk és egy kisebb erdős kert maradt meg. 1993-ban Zerka meghívására magam is jártam itt, ahol még minden J.L.Morenot idézi. A ház egy részének berendezése változatlanul maradt. A dolgozószoba bizonyára egyben a pszichodráma legnagyobb szakkönyvtára a világon. A házban "Z.T.Moreno Workshops" néven működik Zerka saját cége, amelynek keretében teljes aktivitással dolgozik. Zerka Moreno elkalauzolt arra a helyre is, ahol az eredeti szanatóriumi épület állt. Nemrég 60 új családi ház (!) épült az eredeti telken. Az új lakók nagy része feltehetően nem ismeri a történetet... Néhány hét múlva visszatérve jelen lehettem Moreno földi maradványai (urnája) áthelyezésének első állomásánál. A régi fák alatt levő kis sziklás sírt így utolsóként láthattam... Az Osztrák Irodalmi Társaság kérésére ugyanis Moreno végleges nyughelye Beacon helyett Európa, a bécsi temetőkert lett. Bécs, ahol Moreno a pszichodrámát megálmodta... A bécsi sírkövön felirat áll: "J.L.Moreno..., aki örömöt és nevetést vitt a pszichiátriába."

A szanatórium eladása miatt nem maradhatott eredeti helyén a Moreno Színház és színpad sem. Ezért építették fel a Hudson folyó másik oldalán fekvő Highlandben az új Moreno Színházat (Clare Danielsson pszichodráma kiképző birtokán, "Boughton Place"-en). Moreno színpadát Beaconben féltő gonddal szétszedték, átszállították, s itt teljes eredetiségében újra felállították. Csak parkettadarabok maradtak, melyeket "Moreno Stage 1936-1986" felirattal szimbolikus üzenetként szétküldtek a világ minden táján élő dramatikusoknak, magam is megbecsüléssel őrzök egyet közülük. A színpaddal és színházzal együtt Beaconból a pszichodráma élet súlypontja is ide került. Rendszeresen rendeznek itt pszichodrámát, képzéseket, nemzetközi csoportokat, rögtönzések színházát.

A Moreno Színház valódi kuriózum. Belső tere két emelet magas, alapja téglalap. Rögzített székek nincsenek, s a nézőteret (amely fogalom persze szintén csupán elméleti) nem választja el függöny a színpadtól. A kör alakú, kétszintes, parkettás színpad tetejének átmerője 4.5 méter. Az erkélyt, amelyre rejtett ajtón keresztül vezet az út, két szép faoszlop tartja. A falakon eredeti morenoi dokumentumok, fotók, képek találhatók, s az eredeti színház réztáblája:" Moreno Theatre, 1936". Az egész berendezésen értő dramatikus kezek munkája érezhető, első helyen természetesen Morenoé. Ez a színpad a pszichodráma gyakorlatában remekül bevált, amint azt magam is sajátélményben tapasztalhattam. A kör alak mindenfajta cselekvésre, jelenetre, csoportegyüttlétre alkalmat ad. A téri kiemeltség jól elkülöníti a játék- és a csoportteret. A többszintűség a lélek szintjeinek való megfeleltetés lehetőségét hordozza, az erkély pedig például a felettes én megjelenítési helye lehet.

A Moreno színpad manapság is áll és működik. A beaconi házat azonban a család eladta, s Zerka Virginiába (Charlottesville) költözött. Idén (2007) ünnepeltük kilencvenedik születésnapját. Ma is fantasztikusan aktív a pszichodráma oktatásában, idén is nyári workshopokat vezetett kiképzők számára. (P.G.)

Moreno Centrum

Dr. Pintér Gábor, Pintér Barbara


Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

+36 20-481-24-19

© Moreno Centrum. Minden jog fenntartva! Adatkezelési tájékoztató