Skip to main content

Regina Moreno

Elhunyt REGINA MORENO

Jacob Levi Moreno lánya, Regina, ahogy a nemzetközi pszichodráma közösségben hívjuk, GINA, 2023 júniusában eltávozott közülünk.
Édesanyja Moreno felesége, Florence Bridge volt, aki idővel tartós betegsége miatt nem tudta állandóan vállalni lánya nevelését. Így Gina 12 évesen édesapjához, Morenohoz került Beaconba, az egykori szanatórium melletti nagy házba, ahol Moreno már új feleségével, az általunk is jól ismert Zerka Morenoval élt házasságban. Akkoriban született közös gyermekük, Jonathan, aki később szintén többször járt Magyarországon (ma a bioetika neves professzora).

Gretel Leutz személyes elmondása szerint Moreno „szociometriai alapon” gondolkodott saját családjáról is. Ő baby sitterként került Beaconba, de igazából nem a kisbaba Jonathan mellé, hanem a kiskamasz Reginához. Zerka főképp kisfiával, Moreno pedig leginkább betegeivel volt elfoglalva. Moreno így 1951-ben egyfajta nővéri szerepre hívta meg a 18 éves Gretelt, s terve valóra is vált. Jó társak lettek, ami sok nehézségen átsegítette a fiatal lányt. Nevelőanyjával, Zerkával is jó kapcsolata alakult ki, s maradt meg mindvégig. Gina számára apja volt a legfontosabb referencia-személy. Gretel Leutz pedig később orvos és mint Moreno tanítvány kiváló pszichodramatikus lett, ő alapította meg az első németországi Moreno Intézetet 1975-ben.

Egy több mint 60 évvel későbbi video interjúban Gina visszaemlékszik erre a korszakra. Itt találjuk meg : https://www.youtube.com/watch?v=8VJLoZ5Rn-o.
Az érdeklődők más video felvételeket is könnyen találhatnak róla.

Gina pedagógus, szociológus lett, s az Egyesült Államokban, sok évig Indiában alkotott, különösen iskolai mentálhigiénével foglalkozott. A szociometria volt a fő területe, de pedagógusként és trénerként sok akciós, dramatikus módszert alkalmazott egész pályája során. Két gyermeke született, Miriam és Benjamin, ők is őrzik a családi szakmai hagyományt.

Megadatott, hogy személyesen is ismerhettem Ginát. Konferenciákon találkoztunk először, majd később is, de a legemlékezetesebb az a 10 nap számomra, amit együtt töltöttünk a kilencvenes években Zerka kiképzőknek tartott továbbképző tanfolyamán, az eredeti (Beacontól 40 km-re áthelyezett) Moreno színházban és színpadon. Szereplőként részt vett ottani protagonista játékomban, ami fontos kapocs, emiatt is sokat beszélgettünk. Az esti programokon is mindig aktív, nyitott és jó humorú volt, például amikor együtt zenéltünk, hallgattuk Zerka szavalását, éneklését. Csoporttagként is nagy bizalma volt Zerkában, teljesen természetes volt, hogy részt vehet Zerka workshopján, s mindvégig teljesen ráhagyatkozott. Nem volt „kontraindikációs probléma”, Zerka mindenkinek segített, aki kérte, ahogy Moreno maga is. És Zerka nagy hatással volt mindnyájunkra, ami alól Gina, egykori nevelt lánya sem volt kivétel - a pszichodráma nagyszerűsége és Zerka saját személyisége és kreativitása által.
Érdekes magyar vonatkozás, hogy Gina házasságot kötött Kirz Jánossal, a Budapesten született, 1956 óta Amerikában élő neves fizikussal, aki a röntgensugaras mikroszkópia területén alkotott maradandót. A Kaliforniai Egyetem professzora (Berkeley). Itt volt Regina Morenoval közös otthonuk, s több helyen olvashatjuk, hogy János mindvégig szerető társa volt Ginának. János ma 86 évesen az egyetem tudományos tanácsadója.

Végül Gina nemrég megjelent könyvéről, nevezetesen visszaemlékezéseiről szeretnék megemlékezni, ami kiemelkedő értékű alkotás a morenoi életmű megértéséhez is. Címe: „Words of the Daughter: A Memoir”, ez a cím játékos emlékezés Moreno egykori saját művére (“Words of the Father”). A könyv borítóján egy egykori, igazán kedves családi fotó tűnik fel:

További részleteket a következő címen találhatunk: https://www.amazon.com/WORDS-DAUGHTER-MEMOIR-REGINA-MORENO/dp/1716278554

Kedves Gina, a nemzetközi dramatikusokhoz csatlakozva a magyar dramatikusok közössége is szeretettel búcsúzik!
Pintér Gábor

Moreno Centrum

Dr. Pintér Gábor, Pintér Barbara


Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

+36 20-481-24-19

© Moreno Centrum. Minden jog fenntartva! Adatkezelési tájékoztató