Skip to main content

MORENO - GYŰJTEMÉNY A HARVARD EGYETEMEN

Az idén nyáron Bostonban és a szomszédos Cambridge-ben jártam, ahol az Egyesült Államok első, 1636-ban alapított egyeteme található. Pszichológiatörténeti szempontból a legfontosabb ide kapcsolódó tény, hogy itt alkotott William James, a pszichológia óriása, aki 1875-ben nyitotta meg a világ első pszichológiai laboratóriumát. Később itt dolgozott többek között a személyiséglélektan három nagy alakja, Gordon Allport, David McClelland és Henry Murray is. Moreno az 1947-48-as években oktatott itt vendégelőadóként (Beacontól vonattal mintegy négyórás a távolság), és rövid ideig pszichodráma színház is működött itt (a "Pszichológiai Klinikán", 1949-ben), de erről eddig még nem sikerült többet megtudnom.

A mai Harvardról röviden annyit, hogy csaknem húszezer hallgató tanul itt, közel hússzoros a túljelentkezés. Kétségtelenül ma is a legnagyobb presztízsű felsőoktatási intézmény az Egyesült Államokban , sok vezető gazdasági szakember és politikus kerül ki innen, - több évszázada folyamatosan. A bölcsészettudományok közül a pszichológia szak a legnépszerűbb, legnagyobb. Az egyetem kertjében a legmagasabb, különálló toronyház a pszichológiáé. Doktori és posztdoktori kutatási témák sokaságát kínálja a szak, főképp a kognitív lélektan, szoiciálpszichológia és a pszichopathológia területén.

Ami a pszichodráma szempontjából igazán érdekes és számomra is a legnagyobb élményt jelentette, az a világon egyedülálló Moreno Gyűjtemény. Zerka Moreno és fia, Jonathan ugyanis 1978-ban Jacob Levi Moreno írásos hagyatékának nagy részét a Harvard Orvosi fakultásának ajándékozta. Az anyag hatalmas méretű, rendezése az ASGPP (az 1942-ben Moreno által alapított American Society of Group Psychotherapy and Psychodrama) támogatásával több évig tartott. A Gyűjteményre maga Zerka hívta fel a figyelmemet és az ő személyes ajánlásával érkezhettem.

A könyvtár neve Francis Countway Library of Medicine, (címe : 10, Shattuck street, Boston, 02115, Massettchusetts). A hatalmas épület, amely a klinikák központi könyvtára, számos híres ember, neves szakember speciális gyűjteményének is otthont ad. A Moreno Gyűjtemény gondozója, Donna Webber kedvesen fogadott és biztosított, hogy bármely, engem érdeklő anyagot áttekinthetek az olvasóteremben. A történelmi hangulatot árasztó, antik berendezésű, ugyanakkor internetes számítógépekkel ellátott részlegben sok időt töltöttem el , mégis az anyag egy százalékát se láthattam, pedig csak az idő korlátozott. Bizonyos, hogy több hónap kellene az anyag teljes áttekintéséhez.

A Gyüjtemény összesen 2002 (!!!) vastag irattartót tartalmaz, mindegyikben rengeteg anyaggal (akár száznál is több dokumentum egy irattartóban): cikkek, levelek, filmek, folyóiratok, személyes és családi dokumentumok, külföldi kapcsolatok anyagai: Moreno és mások által kézzel, írógéppel írt és nyomtatott dokumentumok sokasága.

Vaskos kötet nyújt eligazítást az anyagban, egyfajta bonyolult tartalomjegyzékként. Már ennek átlapozása is komoly feladat elé állított. A rendezés a következő szerkezetet kínálja a tájékozódáshoz:

  • Szanatórium
  • Terápiás szinház
  • Tréning Intézet
  • Páciensek
  • Nemzeti kapcsolatok
  • Külföldi kapcsolatok
  • Publikációk
  • Szerkesztések
  • Családi ügyek

Azt anyagban a beaconi páciensek kezelési lapjai, Moreno terápiás jegyzetei, saját intézetének, szakmai folyóiratainak költségvetései ugyanúgy megtalálhatók, mint barátaival folytatott levelezése és mindenféle más személyes anyag. A gyűjteményhez tartozik 35 db korabeli film is, főképp Moreno által vezetett pszichodráma ülésekről.

A kétezerből mindössze néhány dossziét tudtam átnézni, közöttük a Gretel Leutz-cal folytatott levelezést, amelyben Gretel (akit jónéhányan mi is ismerünk) igazi morenoi családtagként tűnt elém. Izgalmasak az első csoportpszichoterápiás, illetve pszichodráma kongresszusok dokumentumai, különös tekintettel az európai kezdetekre. Az anyagból kitűnik, hogy Moreno milyen fantasztikusan kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezett szerte a világon, milyen rengeteget írt és szerkesztett.

A magyarországi vonatkozásokkal három dosszié foglalkozik (No. 1148-1150). Hárdi, Noszlopi, Völgyesi és mások levelei, dokumentumai szerepelnek. A leggyakoribb név azonban Petőé, később Hári Máriáé. A teljes magyar anyagot átnézve Méreivel kapcsolatos dokumentumot sajnos nem találtam a Gyűjteményben.
Pető Andrással folyamatos a levelezés az első levélváltásoktól Pető haláláig. Megdöbbentő volt Pető kézírását látni a régi, húszfilléres ("csuklós villamosos") bélyeggel ellátott, sárga nyílt levelezőlapon, látni feladóként írott pesti címét, Bostonban szembesülni magyar nyelvű gyászjelentésével. A levelezésben a barátság mély és intenzív érzelmi szálait fedezhettem fel, különösen Pető oldaláról. E mellett az Amerikába menő levelek politikai kontrollja miatti, konkétumokat kerülő, utaló stílus érezhető. Pető András halála után Hári Máriával, Pető szakmai utódával folytatódik a kapcsolat (amely Zerka Moreno és Hári Mária között a mai napig fennáll). Néhány érdekes dokumentumot el tudtam hozni másolatban, a Pető Intézet számára is. Egy idézetet szívesen közreadok ehelyütt egy Petőhöz írott morenoi levélből, 1963-ból. Kedves András! Szavakkal nem is tudom kifejezni mély hálámat Neked és budapesti jó barátaidnak. A legszemélyesebb üdvözletem küldöm elsősorban Hári Máriának és annak a lánynak, aki Jonathannal foglalkozott. Remélem, a szakmai programod már jó úton van. Most már jobban megértem problémáidat…
Közvetlenül Pető halála után pedig így ír levelében: "A legjobb barátaim egyike volt, felejthetetlen ember! … J.L.Moreno:"

A Moreno Gyűjtemény hasonló dokumentumok ezreit rejti. Talán egyszer valaki közülünk, magyar dramatikusok közül, talán épp, aki most e figyelmet felhívó sorokat olvassa, kedvet és lehetőséget kap az elmélyültebb kutatáshoz.

(Megjelent a Pszichodráma Újságban, 1999-ben)


Moreno Centrum

Dr. Pintér Gábor, Pintér Barbara


Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

+36 20-481-24-19

© Moreno Centrum. Minden jog fenntartva! Adatkezelési tájékoztató