Skip to main content

IAGP - A Csoportpszichoterápia Nemzetközi Társasága

Moreno 1954-ben kezdeményezője és egyik alapítója volt az "International Association of Group Psychotherapy” társaságnak (IAGP), mivel fontosnak tartotta, hogy a pszichodráma központi helyet kapjon a csoportpszichoterápia egészében, tudományos és szervezeti szempontból egyaránt. Ennek a törekvésnek megfelelően az IAGP minden csoportpszichoterápiás irányzat otthona lett. Nemzetközi konferenciák sorozata indult el Amerikában és Európában.

Az IAGP ma is él és egyesíti a csoportpszichoterápia nemzetközi erőit, immár az összes földrészről. Egyesületünk (MPE) 1994-ben lépett be tagjai közé. Három évente rendezett világkonferenciái a legjelentősebb nemzetközi eseménynek számítanak. Az IAGP vezetőségben Moreno óta folyamatosan számos jól ismert pszichodráma szakember is dolgozik. Előző elnökei között volt az általunk is jól ismert Gretel Leutz (Überlingen), Roberto de Innocencio (Santander) és Jörg Burmeister (Granada).

A jelenlegi elnök David Gutmann Franciaországból. Az aktívan működő szekciók : Pszichodráma, Csoportanalízis, Szervezeti konzultáció, Családterápia, Transzkulturális ügyek. A pszichodráma szekció, melyet Yacoov Naor (Izrael) vezet, több száz taggal rendelkezik, közel 100 országból. A kongresszusokon 1500-2000 szakember vesz részt, a pszichodráma szekció rendezvényén például 700-an voltunk (Róma, 2009). A következő (XIX.) világkongresszus 2015 augusztusában lesz Rovinjban.


Moreno Centrum

Dr. Pintér Gábor, Pintér Barbara


Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

+36 20-481-24-19

© Moreno Centrum. Minden jog fenntartva! Adatkezelési tájékoztató